Ga verder naar de inhoud
Rapporten

De vraag naar loopbaanbegeleiding bij werkenden van allochtone origine

17 aug. 2009 — M. Verbruggen - S. De Winne - A. Forrier - Luc Sels

Beschrijving

Sinds 1 januari 2005 bestaat er in Vlaanderen een recht op loopbaanbegeleiding voor werkenden. Dit recht houdt in dat iedere werkende Vlaming met minstens 1 jaar werkervaring één keer om de zes jaar een loopbaanbegeleidingstraject kan volgen tegen lage kostprijs. Werkenden van allochtone afkomst blijken de weg naar loopbaanbegeleiding echter slechts moeizaam te vinden. In deze studie bestuderen we welke factoren hiertoe bijdragen. We bekijken daarbij zowel de behoefte aan loopbaanbegeleiding als mogelijke deelnamedrempels. Om hier zicht op te krijgen, verzamelden we data bij 424 werkenden van allochtone origine.

De analyses tonen aan dat allochtone werkenden, net als de gemiddelde Vlaamse werknemer, behoefte ervaren aan externe loopbaanbegeleiding. Die behoefte ontstaat voornamelijk uit werkbaarheidsproblemen. Wie gestresseerd is, moeilijkheden heeft om werk en privé te combineren en/of discriminatie ervaart in de loopbaan, zegt vaker aan loopbaanbegeleiding te willen deelnemen. Werkzaamheidsissues, zoals een turbulent loopbaanpad, hebben minder invloed op de deelname-intentie.

Tegelijkertijd blijken er ook specifieke deelnamedrempels te spelen. Het gaat om factoren die maken dat mensen met behoefte aan loopbaanbegeleiding toch de stap niet zetten. Dispositionele drempels, in het bijzonder attitudes ten aanzien van loopbaanbegeleiding, blijken erg belangrijk. Zo ligt de deelname-intentie lager wanneer men minder voordelen en meer nadelen associeert met loopbaanbegeleiding. Daarnaast verhindert ook de onbekendheid van loopbaanbegeleiding de instroom van allochtone werkenden in loopbaanbegeleiding. Slechts 1 op 3 respondenten bleek loopbaanbegeleiding te kennen. Tot slot spelen ook de kostprijs en de taal een rol. Wanneer men voor deelname aan loopbaanbegeleiding moet betalen en wanneer de begeleiding enkel in het Nederlands kan verlopen, zullen minder allochtone werkenden de stap naar deelname zetten.

Het rapport eindigt met aanbevelingen om de instroom van allochtone werkenden in loopbaanbegeleiding te verbeteren.

Het rapport kan aangevraagd worden bij marijke.verbruggen@econ.kuleuven.be .

Referentie

Verbruggen, M., De Winne, S., Forrier, A., & Sels, L. (2009). De vraag naar loopbaanbegeleiding bij werkenden van allochtone origine (WSE Report 21-2009). Leuven: Steunpunt Werk en Sociale Economie.