Ga verder naar de inhoud
Rapporten Copublicatie

Doorstroom van doelgroepwerknemers uit de sociale inschakelingseconomie

14 feb. 2012 — L. Jacobs - V. Heylen - C. Gijselinckx - B. Capéau

Beschrijving

Het Vlaamse beleid legt de laatste jaren steeds meer de nadruk op doorstroom en uitstroom uit de sociale economie naar het zogenaamde ‘Normaal Economisch Circuit’ (NEC). Bepaalde werkvormen binnen de sociale inschakelingseconomie, zoals de invoegmaatregel en werkervaring (WEP+) hebben ook expliciet de doorstroom naar het reguliere circuit als doelstelling.

Met dit onderzoek willen we voor drie werkvormen in de sociale inschakelingseconomie nagaan of er sprake is van doorstroom naar de reguliere arbeidsmarkt, en zo ja, wat de kenmerken van deze doorstroom zijn. We doen dit voor de invoegbedrijven, werkervaringsprogramma’s en de sociale werkplaatsen. We bestuderen een groep uitstromers in 2002, 2004 en 2006 en gaan hun arbeidsmarktverleden na voor uitstroom uit de maatregel en brengen de uitstroom en kenmerken hiervan in kaart in de periode na de uitstroom. Om na te gaan wat de effecten zijn van een tewerkstelling in de sociale inschakelingseconomie op de loopbanen van doelgroepwerknemers, maken we gebruik van doorstromingscijfers naar de reguliere arbeidsmarkt, sociale economie, inactiviteit en werkloosheid. We maken hiervoor gebruik van administratieve data aangeleverd door de Kruispuntbank Sociale Zekerheid, Datawarehouse Arbeidsmarkt en Sociale Bescherming. Op deze manier kunnen we in kaart brengen waar uitstromers uit de drie bestudeerde werkvormen terechtkomen. Daarnaast willen we het verdere traject dat deze personen afleggen op de arbeidsmarkt bestuderen. De gebruikte data overspannen een periode van 10 jaar (1998-2008) en laten ons aldus toe de uitstromers uit de bestudeerde werkvormen gedurende lange tijd op te volgen en zo de duurzaamheid van de doorstroom naar werk na te gaan.

In een eerste hoofdstuk staan we stil bij de onderzoeksopzet en methodiek, waarbij we een beschrijving geven van alle databanken, alsook de data die hieruit onttrokken werd. We geven kort meer informatie over de beleidscontext en de bestudeerde werkvormen in het tweede hoofdstuk. In het derde hoofdstuk bespreken we het profiel van de bestudeerde doelgroepwerknemers voor elk van de drie werkvormen. Enerzijds zijn we geïnteresseerd in een aantal persoonskenmerken, anderzijds trachten we de deelnemers aan activeringsmaatregelen ook te kaderen aan de hand van hun arbeidsmarktverleden op het moment van de steekproeftrekking, door middel van werkloosheidsduur en de arbeidsmarktposities in het verleden. In een vierde hoofdstuk staat de uitstroom van de doelgroepwerknemers centraal. Hierbij beschrijven we zowel de arbeidsmarktpositie van de uitstromers (doorstroom naar werk, uitstroom naar werkloosheid of inactiviteit), als de kenmerken van deze door- en uitstroom.

Referentie

Jacobs, L., Heylen, V., Gijselinckx, C., & Capéau, B. (2012). Doorstroom van doelgroepwerknemers uit de sociale inschakelingseconomie (WSE Report 2-2012). Leuven: Steunpunt Werk en Sociale Economie.