Ga verder naar de inhoud
Rapporten

Het effect van een transmissie VDAB-RVA op de verdere arbeidsmarktloopbaan

03 nov. 2009 — J. Bollens

Beschrijving

In 2004 werd een samenwerkingsakkoord gesloten tussen de federale overheid, de gemeenschappen en de gewesten, met betrekking tot de actieve begeleiding en opvolging van werklozen. Binnen het begeleidingsluik verbinden de gewesten en gemeenschappen er zich toe bijkomende inspanningen te leveren om werklozen een begeleiding, een beroepsopleiding of een werkervaringsplaats aan te bieden. In het opvolgingsluik wordt nagegaan of de werklozen voldoende inspanningen doen bij het zoeken naar werk.

Om deze zogenaamde activering van het zoekgedrag voldoende slagkracht te geven, werd de werkloosheidsreglementering aangepast. Zo wordt het mogelijk om werklozen waarvan men (bij herhaling) vaststelt dat hun zoekinspanningen onvoldoende zijn, uit te sluiten van het recht op een werkloosheidsuitkering.

Voor de opvolging van het zoekgedrag zijn een aantal procedures ontwikkeld. De RVA nodigt werklozen na het bereiken van een zekere werkloosheidsduur uit voor een gesprek waarin het zoekgedrag wordt besproken en beoordeeld, en voorziet ook in de eventuele verdere opvolging van de werkloze. De gewestelijke instellingen, in Vlaanderen de VDAB, verbinden zich er op hun beurt toe dat ze een aantal relevante gegevens zullen ter beschikking stellen van de RVA. Op de eerste plaats informatie over de diverse acties die werden voorgesteld aan iedere werkloze (diagnosegesprek, trajectvoorstel, beroepsopleiding, collectieve infosessie, werkaanbieding, etc.). Vervolgens de informatie met betrekking tot de opvolging van de voorgestelde acties. Ten derde melden de gewestinstellingen aan de RVA alle informatie in verband met de afwezigheid van de werkloze op een oproeping, en in verband met de weigering, de stopzetting of het mislukken van de voorgestelde actie.

De RVA zal op zijn beurt aan de gewestinstellingen alle inlichtingen bezorgen over de situatie van werklozen opgevolgd in het kader van de activering van het zoekgedrag. De gegevensoverdracht van de gewestinstelling naar de RVA over een werkloze noemt men een transmissie. In dit rapport worden een aantal resultaten gepresenteerd i.v.m. werklozen die na een transmissie, die aangeeft dat de werkloze onvoldoende meewerkte aan de voorgestelde acties, een sanctie opliepen. Naast een profielschets van de betrokken werklozen wordt het effect bekeken van de transmissie op de verdere arbeidsloopbaan.

Referentie

Bollens, J. (2009). Het effect van een transmissie VDAB-RVA op de verdere arbeidsmarktloopbaan (WSE Report 24-2009). Leuven: Steunpunt Werk en Sociale Economie.