Ga verder naar de inhoud
Rapporten

Hoe groot is de potentiële arbeidsreserve in Vlaanderen?

25 apr. 2013 — M. Sourbron - W. Herremans

Beschrijving

In het kader van de Europese 2020-strategie streeft Vlaanderen naar een werkzaamheidsgraad van 76% bij de 20- tot 64-jarigen tegen 2020. In 2012 stond de teller op 71,5%. Om de doelstelling te bereiken, moeten dus nog heel wat meer mensen aan het werk. Een veel gebruikte indicator om de arbeidsreserve in kaart te brengen is de werkloosheidsgraad. De International Labour Organisation (ILO) omschrijft werklozen als personen die geen job uitoefenen, actief op zoek zijn naar werk en onmiddellijk beschikbaar zijn.

Deze omschrijving geeft echter slechts een deel van de ‘potentiële’ arbeidsreserve weer. Heel wat potentiële arbeidskrachten en beschikbaar arbeidsvolume worden niet opgenomen in de werkloosheidscijfers. Het gaat bijvoorbeeld om werkenden die ruimer ingezet kunnen worden (ondertewerkgestelden) en om niet- beroepsactieven die potentieel toch inzetbaar zijn.

In deze flits geven we onder andere weer waar deze groepen zich situeren in de bevolking, wat deze potentiële arbeidsreserve zou kunnen betekenen voor de werkzaamheidsgraad en in welke bevolkingsgroepen de ondertewerkstelling het grootst is

Referentie

Sourbron, M., & Herremans, W. (2013). Hoe groot is de potentiële arbeidsreserve in Vlaanderen? (Arbeidsmarktflits 115). Leuven: Steunpunt Werk en Sociale Economie.