Ga verder naar de inhoud
Rapporten

Ondernemerschap, een motor voor jobcreatie? Een oefening in het kader van de Vlaamse Arbeidsrekening

07 sep. 2010 — Luc Sels - S. De Winne - I. Van Beveren

Beschrijving

Ondernemerschap wordt vaak gezien als belangrijke hefboom van jobcreatie. Een belangrijke vraag is of deze hefboomfunctie ook in het Vlaamse Gewest werkt. Om deze vraag te beantwoorden, moeten we kijken naar de bijdrage van startend ondernemerschap aan werkgelegenheidsgroei. Dat is meteen ook de centrale doelstelling in dit WSE Report.

Of we in Vlaanderen kunnen spreken van een hefboomfunctie zullen we nagaan met behulp van longitudinale gegevens over een periode van 1990 tot en met 2007. Om de specificiteit van de Vlaamse situatie juist te kunnen duiden, zullen we ook vergelijken met de realisaties voor de twee andere gewesten en België in zijn totaliteit. We gebruiken hiertoe data op regionaal en provinciaal niveau, arrondissementsniveau en gemeentelijk niveau. We zien deze oefening niet alleen als een belangrijke inhoudelijke toets van onze realisaties op het vlak van ondernemerschap. Het is tevens de bedoeling om aan te tonen hoe specifieke modules uit de Vlaamse Arbeidsrekening, uitgebouwd door het Steunpunt WSE, ook gebruikt kunnen worden voor diepgaande en longitudinale analyses met een grote relevantie voor beleidsevaluatie.

In wat volgt geven we eerst wat meer duiding bij de Vlaamse Arbeidsrekening (VAR) en bij de Verrijkte Kruispuntbank Ondernemingen (VKBO), gezien dit belangrijkste bronbestanden zijn voor de verdere analyses in dit Report. In tweede instantie brengen we grafisch de regionale diversiteit in start-up ratio’s in kaart. In het derde luik gaan we in op de eigenlijke effectmeting, meer bepaald de schatting van de jobcreatie vanuit startend ondernemerschap. We ronden af met een reflectie over ondernemerschapsbeleid.

Referentie

Sels, L., De Winne, S., & Van Beveren, I. (2010). Ondernemerschap, een motor voor jobcreatie? Een oefening in het kader van de Vlaamse Arbeidsrekening (WSE Report 9-2010). Leuven: Steunpunt Werk en Sociale Economie.