Ga verder naar de inhoud
Rapporten

Panorama van het subregionale landschap: de RESOC's

06 sep. 2006 — E. Stevens - H. Coppens

Beschrijving

In dit eindrapport worden de Regionale Economische en Sociale Overlegcomités (RESOC’s) en de streken als invalshoek genomen voor de bespreking van het lokale arbeidsmarktgebeuren. Dit eindrapport wil de lezer een panorama van het subregionale arbeidsmarktlandschap bieden, en kan desgewenst aangevuld worden met meer gedetailleerde analyses via Hoofdstuk 5 De ene job herbergt de andere uit het Jaarboek ’De arbeidsmarkt in Vlaanderen’, editie 2005, en via de afzonderlijke RESOC-fiches, die allemaal zijn terug te vinden op deze website.

Het eindrapport gaat inhoudelijk van start met een bespreking van de werkzaamheid en de werkloosheid in de Vlaamse RESOC’s en streken. Na een algemeen overzicht wordt toegespitst op een aantal doelgroepen: de jongeren, de vijftigplussers en de vrouwen. Via kwadrantfiguren wordt nagegaan hoe de verschillende RESOC’s en streken zich positioneren wat betreft de werkloosheids- en werkzaamheidsgraad van deze doelgroepen. In een tweede paragraaf richt de analyse zich op de werkgelegenheid in de RESOC’s. Hierbij wordt ingezoomd op de aanwezigheid van loontrekkende en zelfstandige jobs in de vier hoofdsectoren.

Vervolgens krijgt de methodologie alle aandacht. Na een korte omschrijving van de samenstelling van de RESOC’s worden de bronnen overlopen die nodig zijn om te komen tot een raming van de beroepsbevolking en de werkgelegenheid. Als afsluiter wordt een vergelijking gemaakt tussen de raming van de werkgelegenheid van het Steunpunt WAV en de raming van de binnenlandse werkgelegenheid van het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR).

Methodologie

De methodologie van dit rapport staat in het pdf-document en bestaat uit drie delen. In het eerste deel wordt de samenstelling van de RESOC’s toegelicht (p. 32), in het tweede deel wordt ingegaan op de raming van de gemeentelijke beroepsbevolking (p. 32) en het derde deel behandelt de raming van de werkgelegenheid (p. 37).